25 Kasım 2009 Çarşamba
KURBAN BAYRAMI & TÜRK KAHVESİ
17 Kasım 2009 Salı
zeytinli açma
- birpaket yaşmaya
- birbardak ılık su
- bir bardak ılık süt
- bir bardak sıvıyağ
- yarım bardak şeker
- bir yumurtanın akı,sarısını üstüne süreceğiz
- tuz ve un..
bildiğimiz gibi açma hamuru yoğuruyoruz..hamur mayalanınca elimize aldığımız hamuru yuvarlatıp içini açıyoruz.. ortasına zeytin biber ve domates koyuyoruz.. üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede fırında pişiriyoruz..
28 Haziran 2009 Pazar
BEBEĞİMİZE KAVUŞTUK

21 Mayıs 2009 Perşembe
MANTAR KURABİYE

MALZEMELER:
* 2 yumurta
* 1 paket margarin veya tereyağı ( 250 gr)
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 2 paket buğday nişastası ( 400 gr)
* 1 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI:
- Hamur yoğuracağınız kaba yumuşamış yağı, pudra şekerini, yumurtaları ekleyip krem haline gelene dek karıştırın.
- Un,nişastayı ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- Gazoz kapağını kakaoya batırıp hamurların orta kısmına bastırıp çekerek mantar şekli vermeye çalışın.
- Önceden ısıtılmış 170ºC deki fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin.
e hazır tarif yayınlamışken davet edildiğim etkinliğe katılayım değilmi....etkinlik sahibi arkadaşıma kolaylıklar diliyorum
..
18 Nisan 2009 Cumartesi
PEKMEZLİ PASTA
annemi ,babamı ve iki yengemi umreye uğurladık....şuan kutsal topraklarda ibadetlerini yapıyorlar. allah kabul etsin. gitmek isteyen herkese allah oraları nasip etsin. en kısa zamanda bizleri de inşallah..
yine kibele sofrasından bir tarif, cevizli sucuğu çok severim. adını duyunca hemen denedim.. tam bana göre bir tatlı oldu.cevizli sucuğu andıran bir tadı var... bundan sonra sık sık yaparım artık..ilk denemem olduğu için benimki daha cıvık oldu. birdahakıne suyu daha dikkatli dökmeliyim...
Malzemeler:
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker -
1,5 su bardağı pekmez
5,5 su bardağı kadar su
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz ya da fındık içi iri kıyılmış
1 paket bisküvi- 26 adet potibor biskuvi kullandım
Yapılışı:
1- Nişasta, tozşeker, pekmez ve bir bardak suyu tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak tam koyulaşmadan pişirin ve hemen kalan suyu ve tarçını ekleyin muhallebi kıvamına gelene kadar pişiririn. Ocaktan alın ılımaya bırakın
2- Bisküvileri elinizle ufalayın. ılıyan tatlıya fındık içi ve bisküvileri ekleyin ve karıştırın
3- Bir kek kalıbı veya dikdörtgen bir kabın içine streç folyoyla ( kenarlarından sarkacak şekile) kaplayın ve pekmezli tatlıyı dökün. Buzdolabında en az 6 saat kadar bekletin. servis tabağına ters çevirin.
9 Nisan 2009 Perşembe
hellim kızartması
7 Nisan 2009 Salı
KURU ÜZÜMLÜ KURABİYE & HAMİLELİK ALERJİSİ
- bir paket erimiş margarin
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- 4 yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
- 1,5 bardak şeker
- bir su bardağı nişasta
- bir kabartma tozu
- bir su bardağı kuruüzüm
- aldığı kadar un(hamurumuz yumuşak bir hamur olacak..)
hamuru yoğurunca bir kaç parçaya ayırıp ,parçaları teker teker rulo yapıyoruz .üstlerine elimizle bastırıp kare kare şekiller kesiyoruz.....tepsie dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz..
24 Mart 2009 Salı
elmalı kek
- 2 yumurta
- 1,5 bardak şeker
- 1 bardak yoğurt
- 125 gr margarin(eritilmiş)
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilya
- 1 limonun kabuğunun rendesi
- aldığı kadar un
- dilimlenmiş elma
- kuş üzümü
- tarçın
şekerle yumurtayı çırpıyoruz.yoğurt va margarini ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.unumuzu ekleyip üzerine kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. limonun kabuğunun rendesinide ekleyip hepsini iyice çırpıyoruz. bayağa katı bir hamur elde ediyoruz.....
hamurumuzu kalıba döküp üzerine elme dilimlerimizi diziyoruz. elmaların üzerine bir tatlı kaşığı şekeri serpiyoruz. bir tatlı kaşığı da tarçın serpiyoruz. son olarak ta kuş üzümlerini serpip. önceden ısıttığımız 180 derece fırında işiriyoruz.
10 Mart 2009 Salı
HAMİLELERİN KAÇINMASI GEREKEN YİYECEKLER
belki benim gibi hamilelikte yenmemesi gerekenleri bilmeyenler olur diye bu yazıyı paylaşmak istedim.yaa ben hepsini biliyodumda bir tek ciğerde takıldım..
Dengeli beslenmek hayatın tüm dönemlerinde önemli, hamilelikte ise şarttır. Gelişmekte olan bebeğiniz temel bazı besinler, vitaminler ve minerallere ihtiyaç duyar. Yiyeceklerin çoğu güvenli olmakla birlikte, hamilelik sırasında kaçınılması gereken bazı yiyecekler de mevcuttur.
Çiğ Et: Koliform bakterisi, toksoplazma ve salmonella bulaşma riskinden dolayı sushi, pişmemiş deniz mahsulleri, az pişmiş et ve tavuktan kaçınmak gerekir.
Salam-sucuk-sosis ve sakatat: Bu gibi yiyecekler düşüğe yol açan Listeria bakterisi bulaşmasına neden olabilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. Hamileyseniz ve bu yiyeceklerden yemek istiyorsanız, yemeden önce buhar çıkarana kadar ısıtmaya özen gösterin.
Karaciğer: Karaciğer içerdiği A vitamini miktarından dolayı tehlikeli olabilmektedir. Fazla miktarda A vitamini anne karnındaki bebek açısından bazı risklere yol açmaktadır. Bu nedenle hiç karaciğer yememek en güvenli yol olacaktır.
Civa içeren balıklar: Yüksek düzeyde civa içeren balıklardan kaçınmak gereklidir. Genellikle iri tuzlu su balıklarının daha fazla civa içerdiği söylenebilir. Konserve ton balığı güvenli olmakla birlikte hafta bir küçük kutudan fazlasını yememelisiniz. Hamilelik sırasında civa alınması bebekte gelişim geriliği ve beyin hasarı ile ilişkilendirilmektedir.
Kabuklu deniz mahsulleri: Deniz mahsulleri kaynaklı hastalıkların çoğuna istiridye ve midye gibi az pişmiş, kabuklu deniz mahsulleri neden olmaktadır. Pişirmek bazı enfeksiyon türlerini önlese de, enfeksiyon riskini tamamen yok edememektedir.
Çiğ yumurta: Salmonella riski nedeniyle çiğ yumurta veya çiğ yumurta içeren herhangi bir gıdadan kaçınmak gereklidir. Bazı salata sosları, mayonez, evde yapılan dondurmalar çiğ yumurta ile hazırlanmış olabilmektedir.
Pastörize sütten yapılmayan peynirler: Pastörize sütten yapılmayan peynirler düşüğe neden olan Listeria bakterisi bulaştırabilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. Pastörize sütle yapılan peynirleri ise güvenle yiyebilirsiniz.
Pastorize edilmemiş süt: Pastörize edilmemiş süt de Listeria isimli bakteriyi içerebilmektedir. Listeria plasentadan geçebilmekte ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona ve hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine neden olabilmektedir. İçtiğiniz sütün pastorize edilmiş olduğundan emin olun.
Kafein: Pek çok araştırma ölçülü miktarda kafein alımının sorun yaratmadığını gösterirken, kafein alımının düşükle ilişkili olabileceğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Bu nedenle düşük riskini azaltmak amacıyla birinci trimesterde kafeinden kaçının. Genel bir kural olarak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde günlük kafein alımı en fazla 300 mg. ile sınırlandırılmalıdır. Kafein diüretiktir, yani vücuttan sıvı atılımını kolaylaştırır. Bu da su ve kalsiyum kaybına neden olabilir. Kafeinli içecekler yerine bol bol su, meyve suyu ve süt içmeniz önemlidir. Bazı araştırmalar yüksek miktarda kafeinin düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebeklerde çekilme semptomları ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Alkol: Hamilelikte güvenli olarak kabul edilen bir alkol miktarı yoktur ve bu nedenle hamilelikte alkolden kaçınılmalıdır. Anne karnındaki bebeğin alkole maruz kalması bebeğin sağlıklı gelişimini etkileyebilmektedir. Alınan alkolün miktarı, zamanı ve alkol kullanım tarzına bağlı olarak hamilelikte alkol tüketimi Fetal Alkol Sendromuna veya başka gelişimsel sorunlara yol açabilmektedir. Emzirme döneminde de alkolden kaçınılmalıdır. Küçük bir bebeğin alkole maruz kalması bazı riskler getirir ve alkol anne sütü yoluyla bebeğe de geçer.
Yıkanmamış sebzeler: Evet sebzeler güvenle yenebilir ve hamilelikte de bol bol sebze tüketmeniz gerekecek. Ancak toksoplazma riski nedeniyle sebzelerin çok iyi yıkanmasına özen göstermelisiniz.
Bitkisel ilaçlar/çaylar: Doktorunuza danışmadan hiçbir şey almayın. Bazı bitkiler rahimde kasılmalara neden olabilmektedir.
28 Şubat 2009 Cumartesi
YAKIŞIKLI BÖREK &ETKİNLİK




1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı süt
1 paket hamur kabartma tozu
Alabildiği kadar un (kulak memesi kıvamında
25 Şubat 2009 Çarşamba
ACILI TUZLU KURABİYE

21 Şubat 2009 Cumartesi
ÜÇ RENKLİ PATATES SALATASI

4 kilo kadar patatesi haşladım. kabuklarını soydum sıcakken içine 50 gram kadar margarin attım .ben patatesleri rendelerken margarin içinde erimişti bile.
rendelenen patataesleri iyice ezip püre haline getirdim..
üçte birini ayırdım. bu parçaya pancar turşus ekleyeceğim için ayrıyeten tuz ve limon katmadım.ama üzerinden biraz sıvıyağ gezdirdim.. pancar turşusunun suyunu süzüp küçük küçük doğradıktan sonra patatese karıştırdım.tabi suyunu hemen atmadım . rengi daha pemde olsun diye suyundanda patatese biraz kattım.. karıştırdıktan sonra tadına bakıp tuzunu ekleyebilirsiniz..
diğer parçaya limon tuz e sıvıyağ katarak iyice karıştırdım..tadı kıvamında bol ekşili olunca ikiye ayırdım..
bir parçasına önceden doğradığım taze soğan ve maydonoz ekledim.
diğer parçasına yine önceden rendenin küçük tarafıyla rendelediğim havuçları ekledim ve karıştırdım..
büyük kek kalıbının dibine strec koydum en alta pancarlıyı,,sonra taze soğanlıyı ve en üste havuçluyu koyup üstüne de gene strec sarıp dolaba kaldırdım.katların arası düzgün olsun ve birbirine yapışmasın diye elime sıvıyağ sürüp her katı elimle bastırarak düzgünleştirdim..
ertesi günü dolaptan çıkartıp ters çevirdim.. üzerine mayonezli yoğurt yapıp döktüm.
servise hazırdır...
20 Şubat 2009 Cuma
LİMONLU PARFE

19 Şubat 2009 Perşembe
HİNDİSTAN CEVİZLİ ÇİKOLATALI KEKLER


- 4yumurta(akları sarısından ayrılmış)
- 2/3 su bardağı toz şeker
- 2 çorba kaşığı kakao
- 2/3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma toz
ÇİKOLATALI KAPLAMA İÇİN
- 3 su bardağı pudra şekeri
- yarım su bardağı kakao
- 90 gram margarin(küp küp kesilmiş)
- 3/4 su bardağı kaynar su
- 1 çorba kaşığı nescafe
- 2-3 su bardağı hindistan cevizi rendesi
ön hazırlık olarak fırını 180 derecede ısıtalım.20x30 cm çapındaki bir tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayalım.
yumurta aklarını bir kapta kar haline gelene kadar çırpalım.şekeri azar azar ilave edip her eklemeden sonra çırpalım.karışım koyu bir kıvam alana dek çırpmaya devam edelim.yumurta sarılarını ilave edelim. malzemeler bütünleşene dek çırpalımkakao ,un ve kabartma tozunu da ilave edip karıştıralım.
karışımı önceden hazırladığımız tepsiye yayarak 20 dakika kadar pişirelim.çıkardıktan sonra keki tepside 5 dakka bekletelim. sonra 3 cm lik kareler halind ekeselim
pudra şekeri ve kakaoyu karıştıralım.margarini su ve nescafeti ekleyerek yumuşayana dek karıştıralım. (eğer kaynar su margarinleri eritmediyse benim gibi 2-3 dakıka fırın da tutarsanız erirler.)
hindistan cevizini büyük bir kaba koyupkekleri önce kakaolu karışıma sonra hindistan cevizine bulayalımkekleri fırın ızgarasının üzerine koyalım ve çikolatayı katılaşmaya bırakalım.

17 Şubat 2009 Salı
ŞEYTAN KURABİYE

250 gr kakaolu kekun ( sinangil kakaolu kekunu kullandım) eğer kek ununuz yoksa benim gibi 3 çorba kaşığı kakao yarım paket kabartma tozu aldığı kadar un la yapabilirsiniz.
not: sıvı yağ yerine erimiş ılık 1 büyük çay bardağı margarin veya tereyagı ekleyebılırsınız. o zaman hamura daha iyi hakim olabilirsiniz..
kreması

15 Şubat 2009 Pazar
MUHALLEBİLİ KADAYIF
300gr kadayıf
6 yemek kaşığı toz şeker
5 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı doğranmış ceviz
Hazırlanması:
Kadayıfı 1-2 saat öncesinden derin dondurucuya koyun. Dondurucudan alıp kolayca kırarak tencereye koyun.
İçine yağı, şekeri lave edip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pembe hale gelince cevizi ekleyin. Ateşten alıp soğutun.
Muhallebi Malzemeleri:
1kg süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
1 küçük paket (süt paketinde) krema
Hazırlanması:
Krema hariç tüm malzemeyi muhallebi gibi pişirip soğutun. Soğuduktan sonra içine kremayı ekleyip mikserle karıştırın.
Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen borcama serin. Üzerine muhallebiyi yayın. Kalan kadayıfı da serin.

KIZILCIK ŞURUBU sitesinin sahibi canım arkadaşım senem beni bu ödüle layık görmüş çok teşekkür ediyorum kendisine.......
14 Şubat 2009 Cumartesi
GALETE UNLU KEK
SOSİSLİ PONPON BÖREĞİ
1 Şubat 2009 Pazar
KIYMALI PATATES ÇANAĞI
5-6 gündür şiledeydim.. tatilin yarısını geçirmek için gittik.. bu akşam döndük. ilk iki gün hava çok güzeldi. kızım bahçeye çıktı. arkadaşlarıyla yollarda koşturdu..oyunlar oynadı..
tabi bizde köyde kışın tadını çıkardık. kuzine sobanın başında iliklerimize kadar ısındık..güzel sohpetler eşliğinde soba üstünde yaptığımız çayımızı yudumladık.. vs..vs.....anlatmakla bitmez ben en iyisi tarife geçeyim
Malzemeler :
5 patates
300 gr. kıyma
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çorba k. domates salçası
1 tutam maydanoz
sıvıyağ
tuz, karabiber
Üzeri için:
Kaşar peyniri
Hazırlanışı :
1 adet soğanı ve 2 diş sarımsağı yemeklik kesin.Tavaya sıvıyağı alın ve üzerine 300 gr. kıymayı ilave edin.kavurun.Daha sonra kıymanın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ilave edin 1 tutam maydanozu ince olarak kesin.Tavaya maydanozu ilave edin.5 adet patatesin kabuklarını soyun.Ortadan 2 ye kesin.Pataeslerin içini çıkartın ve sıvıyağda patatesleri kızartın.Kızarmış patatesleri fırın tepsisine ilave edin.
Patateslerin üzerine tuz ve karabiber ilave edin.Patateslerin içine kıymalı iç harçtan ilave edin.Kıymanın üzerine patatesin kesilmiş kapaklarını ilave edip kapatın.Üzerine 1 dilim domates ve 1 dilim kaşar peynir ilave edin.Öncden ısıtılmış olan 180 dercelik fırında pişirin.Servis tabağına yoğurt ilave edin.Üzerine kıymalı patates çanağını ilave edip servis edin.
26 Ocak 2009 Pazartesi
ilk ahşap rölyef çalışmam & kabak tatlısı
23 Ocak 2009 Cuma
tembellik bitti........
artık mümkün olduğunca sitemi güncellemeye çalışacağım..
doğru söylemek gerekirse içimde eskisi gibi blog yazma hevesi yok. ama öylebir bağ ki kopamıyorum.. tamamen ben artık blog yazmıcam diyemedim. ve tekrar yazmaya karar verdim.. ne de olsa hemen hemen hergün. arkadaş blogları takip ediyodum. neler yazmışlar neler yapmışlar diye bakıyodum..sadece yorum bırakamıyodum.. artık yorumlara ve yazılara devam inşallah..
hemen hemen 3 aydır yazmamışım. tabi bu 3 ay da tarifler de birikti ... tariflere geçmeden önce size kızımın ilk karnesini göstermek istiyorum.. anaokuluna gidiyo ve bugün ilk karnesini aldı.. çok mutlu oldu.. tabi ben de çok gururlandım.. inşallah hayatı boyunca hep başarılı olur güzel kızım..
şimdilik bu kadar ....en kısa zamanda tekrar burdayım...